A Circle of exchange

Touwen, blikjes, heel veel gefluister en een vrouw die in de lucht draait. A circle of exchange is een voorstelling van bizarre en intieme verbindingen. Betreed de wereld van Erin Skye en ASMR* om enkele van de vele connecties te ontdekken die we met elkaar delen!
Bijzonder aan deze voorstelling is, dat Erin haar toeschouwers met elkaar in verbinding brengt. Zij gaan in gesprek met een onbekende en merken amper dat Erin aan het einde van de voorstelling de zaal verlaat, zo verdiept zijn zij in hun gesprek.
*(Autonome sensorische meridiaan respons; de ontspannende effecten van gefluister, zachte repetitieve geluiden en beelden).

Recensie: Fringe Festival Amsterdam 4-9-21 Parool door Fritz de Jong
“Acrobaten eisen doorgaans maximale aandacht voor hun capriolen. Ondersteund door volgspots en drumroffels hengelen zij naar bewondering en applaus. In Circle of Exchange doet het eenvrouwscircus van Erin Burley juist haar best om naar de achtergrond te verdwijnen. Aan het eind van de voorstelling zijn de toeschouwers zelfs zo met elkaar bezig dat ze er ongezien vanonder kan muizen.
Maar laten we bij het begin beginnen. Het publiek neemt plaats op stoelen en kussens die in een cirkel zijn opgesteld. Over de grond liggen, als spaken van een wiel, draden uitgespreid. Aan beide uiteinden zijn bekertjes bevestigd. Voor we aan de slag mogen met deze bekertjestelefoons brengt een fluisterende voice-over het publiek in een andere stemming. Ogen worden gesloten, er wordt gezamenlijk adem gehaald. En als de ogen weer open gaan hangt Burley daar, boven het midden van de vloer, kalmpjes balancerend aan twee aerial straps.
Moeiteloos en kalm beweegt ze zich omhoog en omlaag. Het is al net zo kalmerend als die stem: fluisteracrobatiek. Met een achteloze haal van haar tenen hengelt ze een microfoon uit de ruimte. Haar stem blijkt dezelfde als de voice-over. Ze stelt zich voor, het zaallicht wordt helderder, en relaxt hangend boven de vloer kijkt ze de kijkers aan.
Na een spoedcursus bekertjestelefonie en vriendelijk aangespoord door de acrobate leggen we contact met de persoon aan de overkant. Als een ijverig klasje doet iedereen mee aan de opdrachtjes: zeg hoe je heet, vertel wat je opvalt aan je overbuur, vraag waarom je hier bent. De verstaanbaarheid door zo’n touwtje is matig, waardoor iedereen zich nog meer concentreert op het overbrengen van de boodschap.
Voor haar inspirerende optreden als communicatiebemiddelaar en luchtacrobate oogst Erin Burley terechte bewondering en applaus. Daarna steekt een groot deel van het publiek de vloer over om even écht kennis te maken. Aangenaam.”

Recensie: Fringe Festival Amsterdam 7-9-2021 Volkskrant door Vincent Kouters
“In CC Amstel, elders in de stad, speelt de Australische Erin Skye ondertussen haar genre-tartende ASMR-circusvoorstelling A Circle of Exchange. Voor wie goed tegen fluisteren kan, is dit een bijzondere ervaring. Toeschouwers zitten rondom Skye, die ondersteboven aan twee lussen aan het plafond hangt. Terwijl zij acrobatische toeren uithaalt, instrueert ze ons op fluistertoon om met de toeschouwer tegenover ons te praten via een bekertjestelefoon (twee koffiebekertjes verbonden met een strak gespannen touw). De performance gaat over ontmoeting, concentratie en ontspanning. De een ondergaat die bloedserieus, de ander lacherig. Het maakt niet uit; je staat hoe dan ook na afloop buiten met een glimlach op je gezicht.”

Foto: Jona Harnischmacher

Foto: Jona Harnischmacher

Foto: Jona Harnischmacher

Foto: Jona Harnischmacher

Technische lijst : link